Vårt projekt har följt de utmaningar, möjligheter och lösningar som elever och lärare har, just nu, i utforskandet av datorn som instrument. Delar av projektet har varat bara en timme, en lektion, andra i veckor – och som helhet har projektet pågått i två år där elever och lärare i team med forskare slutligen landat i ett antal perspektiv och exempel på vad datorn som instrument kan innebära på estetiska programmet. Framförallt har projektet fångat stora mängder av berättelser i termer av röster som tillsammans ger en otroligt rik beskrivning av vad det innebär att vara i ständig förändring genom att befinna sig i dagens gymnasieskola.
Hösten 2020 startade projektet Den digitala eleven – utmaningar och möjligheter med datorn som instrument i musikundervisningen. Projektet avsåg att undersöka undervisning i och om datorn som instrument i syfte att utveckla förmågor, färdigheter och kunskaper hos lärare och elever som har dator som instrument på gymnasiets estetiska program. Att fördjupa förståelsen av vad det innebär att ha dator som instrument och därmed vidareutveckla undervisningen. I teamet kring projektet har det funnits lärare, elever, studenter och forskare från Musikhögskolan i Malmö (Lunds universitet), Rytmus Malmö (Academedia AB) och Ystad Gymnasium (Ystad kommun). Totalt har det ingått xx deltagare i projektet.
I projektet har det först gjorts kartläggande enkäter, intervjuer och fokusgruppsintervjuer med elever, lärare, studenter och rektorer. Därefter har teamet utformat ett antal interventioner som prövats i kurserna Instrument eller sång samt Ensemble med körsång. Här har lärare och elever experimenterat genom att genomföra uppgifter som bl a spelats in med hjälp av GoPro’s och Screenflows.
Med utgångspunkt i den rika datainsamlingen har teamet arbetat fram guidelines i syfte att stötta kreativa processer i samband med framväxande teknologier. Målet med exemplen på utbildningsresurserna och tillvägagångssätten i guidelinesen är att fortsatt bygga upp en kreativ kunskapsbas i vår gemenskap som helhet, dvs tillsammans med er.
Flera av utbildningsresurserna och tillvägagångssätten har utvecklats vid sidan av erfarenheterna i projektet och alla kan användas som fristående resurser.
Definition en gång för alla?
Projektet har haft som utgångspunkt att generera en vetenskaplig förståelse av vad datorn som instrument innebär för de deltagare som verkar vid de två gymnasieskolor och den ämneslärarutbildning som ingår i de olika delstudierna. I projektet utgår vi alltså ifrån deltagarnas erfarenheter och upplevelser, deras beskrivningar, av vad datorn som instrument innebär för dem, inte efter en given, eller på jakt efter, en definitiv definition.
En utav gymnasieskolorna har varit tongivande och ledande i införandet av datorn som instrument i svensk gymnasieskola. I det sammanhanget beskrivs datorn som instrument som ett sammansatt system baserat på tre komponenter: 1) dator 2) användarkonfigurerad programvara 3) digitala styrenheter som kombinerat fungerar som ett enda instrument som har ett brett spektrum av musikaliska möjligheter och uttryck. Vid Berklee College of Music används motsvarande beskrivning under beteckningen electronical digital instrument (EDI) vilket har lett till att EDI dels har blivit ett samlingsnamn för datorn som instrument (både i och utanför projektet) och dels ett samlingsnamn för digitala verktyg, i dess bredaste bemärkelse (utanför projektet). I de tre verksamheter som ingår i studien finns olika förutsättningar, förkunskaper och förmågor som ger olika perspektiv och exempel på hur datorn som instrument uppfattas, upplevs och erfars. På så sätt definieras datorn som instrument på nytt av alla som använder det.
Projektet har alltså inte haft till syfte att definiera datorn som instrument utan vi har snarare velat vara lyhörda och öppna för deltagarnas levda erfarenhet av ett instrument som befinner sig i ständig förändring.