När du spelar och undervisar i EDI finns det stora möjligheter att använda mjukvara och kontrollyta för att tydliggöra relationen mellan det ljudande och teorin bakom musiken.
Läraren kan förebilda form, instrumentation, ackordanalys samt melodi i form av midiklipp i mjukvaran och därmed ge eleven möjlighet att få en ljudande, samt visuell bild att förhålla sig till vid instudering. Det är även möjligt att synliggöra ackordgrepp och rytmiska mönster visuellt på gridkontrollers: när en spelar upp skapad midi-information i mjukvaran visas tonerna grafiskt på anslagsytan. På grindkontrollers har du möjlighet att förändra layout så att anslagsytan exempelvis visar diatoniska eller kromatiska skalor.
Att omvandla noterad och klingande musik till pianoroll, möjliggör ett lärande för eleven med direkt feedback kring tonalt och rytmiskt innehåll.
Att spela in sig själv ger eleven en direkt feedback på sin rytmiska och tonala säkerhet.
Att öva sitt soundgehör genom att identifiera ett ljuds sammansättning utvecklar elevens gehör i bredare mening. I analys och skapandet av ljudet utmanas eleven att se samband mellan dynamik, register, timber och hur sammansättning och styrning av dessa parametrar skapar en förutsättning för hur tonbildning på instrumentet kan göras. I ett större sammanhang övar eleven även på sin förståelse för helheten genom att se sin stämmas roll, register och funktion i relation till övriga instrument i exempelvis en ensemblesituation.
Vid instudering kan en använda något av Ableton Lives huvudfönster (arrange eller session view) för att synliggöra formen på en låt.
Färgkodning av arrangemangsdelar ger en tydlig visuell representation av form.
Val av kontrollyta påverkar den visuella återkopplingen där midiklaviaturen visar varje ton på ett ställe. Andra kontrollytor som grid controllers kan anpassas för skalor och representation av samma ton på flera ställen.
Låt eleven "planka" sin stämma för att sedan skriva in den i pianoroll. Då synliggörs rytm, tonhöjd, intervall och rytm.
Låt eleven spela in sig själv för att i pianoroll kunna identifiera notvärlden och toner.
Vid ljuddesign: låt eleven öva sitt soundgehör genom att skapa ljud.
Låt eleven omvandla notskrift eller tabulatur till piano roll och vise versa för att öva och utöka sin förståelse för notlängd, tonhöjd och rytm.
Eleven använder vedertagna musikteoretiska begrepp, så som notvärden.
Jämför notation med pianoroll, beskriver underdelning.
Pianoroll används för att träna på hur man exempelvis bygger ackord.
Musik läses från ett traditionellt leadsheet.
Eleven visar en fördjupad förståelse för form.
Eleven skapar ljud med hjälp av sitt gehör.