Vid införandet av EDI behöver verksamheten säkerställa kompetensförsörjningen samt de tekniska och logistiska behoven.
Tillhandahåll adekvata ensemblerum för repetition samt extra lokaler för enskilt producerande.
Vid spel i ensemble behövs en plats i rummet med tydlig ljudåtergivning från PA-system, samt någon form av bord eller stativ för en eller flera anslagsytor. Utrustningen bör vara höj- & sänkbar samt portabel.
Ljudkabel i stereo mellan mixer och dator eller externt ljudkort. Om sistnämnda används, eventuellt också USB-adapter mellan dator och ljudkort samt strömuttag för datorladdare mm.
Vill man använda ljud från andra ensemblemedlemmar för live-processering eller för tempoinformation, krävs en dedikerad ljudsignal för detta. Den kan hämtas ifrån mixern om ljudet kommer in där men många gånger är en enkel kanalsplitter att fördra. Utöver detta behövs ett ljudkort vara en del av EDI med ljudingång och preamp.
Vid spel med flera EDI-musiker kan man vilja spela upp ljud synkroniserat. För att uppnå detta krävs ett lokalt nätverk för kommunikation mellan de datorer som används, samt en funktion som exempelvis Ableton Link i valda program. Här kan både LAN eller WLAN användas.
Extern skärm eller projektor/duk/smartboard i ensemblesalen.
Även om instrumentet EDI kan utformas på flera olika sätt och innehålla olika delkomponenter kan man skapa grundläggande kit som kan användas direkt i verksamheten av lärare och elever.
Med utgångspunkt ifrån det vi sett i vårt forskningsprojekt skulle ett sådant kit kunna innehålla en grid-kontroller, ett ljudkort och en bärbar dator med installerad vald EDI mjukvara.
I den här uppställningen används flera anslagsytor. I detta fall grid-controller samt midi keyboard med rattar och pads. Alla enheter är inkopplade i en USB-adapter för att eleven lätt ska komma igång. Även ljudkort är inkopplat till samma USB-adaper för direkt strömförsörjning från dator.
Även om det kan finnas anledning att instrumentalisten kopplar upp, skapar och formar instrumentet själv kan dessa kit vara sammansatta för god flexibilitet samtidigt som de främjar portabiliteten, minskar risken för okompletta EDI instument, en något lägre ingångströskel och en kortare rigg-/uppsättningstid.
Genom att montera dessa komponenter i ett bärbart rack, eller liknande, kan komponenterna vara sammankopplade redan ifrån start. Användaren kan vid behov komplettera med midiklaviatur, trumpad och mikrofon m.m. för att anpassa instrumentet för ändamålet.
Beroende på hur behovet ser ut kan dessa kit lånas för korta eller längre perioder för lektioner, övning och för fortbildning.
Lokal med för ändamålet rimlig akustik samt plats för uppställning av EDI-stationer på ett ergonomiskt sätt.
Högtalare/studiomonitorer och mixer för att enkelt balansera ljudet mellan elev och lärare.
Extern skärm med valbar skärmdelning.
Tillgång till anslagsytor.
Tillgång till lokalt nätverk.
Avsätt tid inför eller på lektion för uppställning och inkoppling av utrustning som inte kan vara permanent inkopplat.
Om lokalen man spelar i inte har WiFi kan en använda internetdelning på sin telefon för synk av timecode mellan datorer.
Skapa goda förutsättningar för elevernas övning.
För att spara tid vid lektionsstart kan fasta EDI-stationer med ljudkort och olika kontrollytor inkopplade vara att föredra. Placera dessa för god visuell kommunikation med de andra i ensemblen, funktionalitet för god ljudåtergiving från PA samt god ergonomi.