En verksamhet behöver skapa förutsättningar för att bedriva undervisning i EDI. Utöver de rent tekniska och didaktiska verktygen behöver en organisatorisk struktur skapas där verksamhetens behov synliggörs, möts och kontinuerligt följs upp.
För att skapa goda förutsättningar för EDI, i en verksamhet över tid, behöver nedanstående alternativt följande nyckelfunktioner säkerställas.
Vid införandet av EDI är det avgörande att synliggöra elevgruppens, intressen, önskemål och behov. Precis som de andra instrumentalisterna och sångarna, behöver EDI-eleverna känna sig inkluderade som en naturlig del i verksamheten. För att säkerställa elevunderlaget och tillväxten är det viktigt att medvetet kommunicera utåt till allmänheten, till elever i tidigare stadier och till kulturskolan Verksamheten behöver informera om att EDI finns och att det erbjuds, vad det är och innebär genom goda exempel från praktiken.
En EDI-lärare sköter den löpande instrumentundervisningen i verksamheten. I de exempel denna studie tittat på har denna person också en avgörande roll i initiativtagandet och genomdrivandet av instrumentet på skolan. Utöver undervisning bör läraren ges förutsättningar för att driva utveckling av InSå- och Ensembleundervisningens innehåll och metoder. Vid behov fortbildar läraren sina kollegor och representerar instrumentet både i den inre och den yttre kommunikationen. Vidare bör läraren, tillsammans med ansvarig rektor, säkerställa att adekvat utrustning köps in och finns tillgänglig. Läraren behöver även kartlägga de förutsättningar som krävs för att EDI ska kunna bli och vara en naturlig del i verksamheten på ett sätt som motsvarar de övriga instruments förutsättningar.
Oavsett om initiativet att införa EDI kommer ifrån lärare eller ej så behöver rektor och skolledning göra rätt insatser för att skapa goda förutsättningar för instrumentet i verksamheten. Budgetmedel behöver säkerställas för att köpa in och fortlöpande uppdatera utrustning. Utöver undervisningen behöver EDI-läraren ges tid för att utveckla och stötta instrumentets införande och utveckling i verksamheten. Vidare behövs rektors mandat och godkännande dels för det faktiska införandet och i nästa steg för att kunna prioritera utvecklingsmål på övergripande och individuellt plan kopplat till alla musiklärare på skolan.
De musiklärare i verksamheten som inte är EDI-lärare förväntas möta EDI elever på samma sätt som de möter, hjälper och undervisar elever som spelar traditionella instrument. Vanligtvis kommer lärarna i kontakt med instrumentet i ensembleundervisningen men kan också behöva anpassa sin undervisning i övriga musikkurser. Nyckeln för musiklärarens utveckling är kompetensutveckling genom, ökad kunskap, förståelse och erfarenhet, vilket kräver en del genomtänkta stödinsatser. Löpande fortbildning genomförd av och tillsammans med EDI-läraren i kombination med erfarenhetsutbyte mellan musiklärarna har visat sig vara fruktbara sätt att stärka den interna kompetensen på området. Undervisning vid andra skolor där EDI införts och etablerats, kan också spela en viktig roll för att stärka kompetensen och samtidigt visa goda exempel utifrån deras unika förutsättningar.
Avsätt tid till att kontinuerligt diskutera pedagogiska utmaningar och behov.
Ta hjälp av EDI-läraren när behov uppstår i undervisningen.
Samarbeta mellan Ensemble och InSå: exempelvis genom att dela material med InSå-läraren så att elever kan förbereda sig inför ensemblelektionerna.
Längden på lektionerna påverkar möjligheten att arbeta processorienterat.
EDI InSå-läraren kan initialt behövas som stödjande funktion i musiklaget genom fortbildning eller andra aktiviteter.